stay high

JavaScript Callback Fonksiyonu Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Sıralı (senkron) çalışmayan kodlarda geri dönüş değerini yakalayamayız. Geri dönüş değerini yakalayıp işlemler yapacağımız noktada callback kavramından yararlanabiliriz.

JavaScript  Callback Fonksiyonu Nedir ve Nasıl
137

JavaScript

Bir HTML sayfası sıralı (senkron) olarak yüklenmekte. JavaScript kodlarımız da sıralı olarak yükleniyor. Gerek programlama dilini öğrenirken gerekse de basit kodlarımızda sıralı fonksiyonlar işimizi görüyor fakat bir metodun bir süreci beklemesi asekron işlemdir. Dosya yükleme işlemleri, servislerden response beklenmesi... Asenkron işlemlerin olabileceği durumlarda parametre olarak bir fonksiyona karşılık gelecek isim geçiyorum. Fonksiyonumuzun çağrıldığı yerde bu isme karşılık fonksyion veya fonksiyon adı veriyoruz. İşlemler tamamlandığı zaman vermiş olduğumuz fonksiyon veriyi karşılıyor. Callback olarak belirtilen fonksiyonda veriyi karşıyalabileceğimiz gibi callback olarak belirtilen fonksiyonun çalışması için de kullanabiliriz. Asekron herhangi bir işlem olmayabilir. Aşağıdaki kod buna örnektir. Parametre olarak verdiğim fonksiyonu tetiklemiş oldum.

 

function printConsole(data){
     console.log("Value: "+data)
//output Value: end
}
function getData(url,callback){
     //url'ye request gönderilip response ile data alınır. Ne kadar zaman alacağı belirsiz.
     callback("end")
}
getData("url",printConsole)

 

Yorumlar

0 yorum

Mail aboneliği şu an mevcut değil. Abonelik açıldığı zaman kaydolmak istiyorsanız iletişim sayfasından talebinizi iletebilirsiniz veya daha sonra tekrar deneyiniz.